Miom - kako nastaje i kako se leči

31. mart 2023.

5 MIN


Cover Image for Miom - kako nastaje i kako se leči

Miom materice predstavlja benigni tumor koji je smešten u mišićnom delu materice u čak 95% slučajeva. Retki su slučajevi da se miom pojavi i na grliću materice. Ova bolest najčešće pogađa žene između trideset pet i pedeset godina starosti. Prilikom ulaska u menopauzu, miom staje sa rastom i počinje da se smanjuje.

Istraživanja pokazuju da svaka treća žena iznad trideset pet godina ima miom.

U zavisnosti gde je miom lociran, postoji podela na miome unutar miometrijuma (intermuskularni), miom ispod sluznice spoljašnjeg sloja materice (subperitonealni), miom ispod unutrašnje sluznice materice (submukozni) i miom koji se nalazi između širokih ligamenata materice (intraligamentni).

Uzroci nastanka mioma

Tačan uzrok nastanka mioma jei dalje nepoznat, ali postoje faktori koji igraju ulogu u nastanku:

  • Dijabetes i ostale endokrine bolesti
  • Višestruki i česti pobačaji
  • Upala spirale
  • Upale genitalne regije
  • Nekontrolisano množenje ćelija endometrijuma
  • Hormonski disbalans
  • Hronični stresovi
  • Neaktivan seksualni život
  • Genetski faktor
  • Nedostatak fizičke aktivnosti
  • Hronične bolesti unutrašnjih organa

Činjenica da se miom materice pojavljuje često unutar iste porodice ukazuje na značajnu ulogu genetske predispozicije za nastanak mioma. Miom tokom trudnoće uglavnom raste, može da se javi kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju, što potvrđuje da i hormonski disbalans doprinosi nastanku i rastu mioma.

Poslednja istraživanja vezana za uzrok nastanka mioma upućuju da nedostatak D vitamina može povećati rizik od nastanka mioma.. Svakodnevno izlaganje suncu, minimalno petnaest minuta, predstavlja blagodet za svaku osobu.

miom1

Simptomi mioma materice

Da li će i kakve će simptome miom uzrokovati, zavisi od veličine, položaja i brzine rasta mioma. Često se dešava da lekar detektuje miom prilikom pregleda, iako žena prethodno nije imala nikakve simptome niti smetnje.

Najčešći simptomi mioma na materici su:

  • Bol tokom sredine ciklusa, različitog trajanja
  • Bol u maloj karlici, koji može da se širi na noge ili gornji abdomen
  • Poremećen ciklus
  • Obilno menstrualno krvarenje
  • Problemi sa plodnošću

Osim ovih standardnih simptoma, može da se javi i hroničan umor, otežano mokrenje ili zatvor. Kvalitet života može da bude narušen i usled anemije, vrtoglavice i čestih glavobolja. Ukoliko se žena bori sa svim ovim problemima, neizbežno se suočava sa emocionalnim i psihološkim problemima.

Uticaj mioma na plodnost

Miom može da izazove blokadu jajovoda, materične duplje ili grlića materice. Na taj način otežava kretanje jajnih ćelija i spermatozoida. Miom može da utiče i na usađivanje embriona u matericu. Dakle, miom može predstavljati "prepreku" u pokušaju začeća.. To, naravno, nije pravilo, neke žene koje imaju miom bez problema ostaju u drugom stanju.

Klase mioma

Miome klase nula, jedan i dva, je neophodno hirurški odstraniti pre trudnoće.

Što se tiče mioma koji su pozicionirani u zidu materice, takozvanih intramuralnih mioma, koji pripadaju klasi tri i četiri, mišljenja se razlikuju. Prema rezultatima najnovijih istraživanja, nema razlike u verovatnoći za ostanak u drugom stanju kod žena koje imaju miome trće i četvrte klase i onih koje se ne suočavaju s ovim problemom. Postoje stručnjaci koji i dalje smatraju da žene koje imaju miome iz grupe tri i četiri imaju i manje šanse za trudnoću.

Miomi koji pripadaju klasama pet, šest i sedam ne utiču na trudnoću i ne zahtevaju hirurški zahvat, osim u slučajevima kada izazivaju bol.

Svaka dijagnoza mioma je individualna i lečenju se pristupa u zavisnosti koliko žena ima godina, da li je trudna, da li planira trudnoću.

Žene koje imaju miom tokom trudnoće mogu da iskuse bolove, prevremeni porođaj ili neočekivano krvarenje. Porođaj se uglavnom odvija prirodnim putem, ali se u slučaju komplikacije usled mioma, obavlja carski rez.

Ukoliko se miom otklanjao operativnim putem, neophodno je da prođe minimum tri meseca do trudnoće.a

Lečenje mioma materice

Miomi se mogu tretirati uz pomoću lekova ili putem hirurške intervencije. Koji od ova dva izbora će se primeniti zavisi od jačine simptoma, veličine mioma, starosti žene, kao i da li žena planira trudnoću.

Ukoliko se primenjuje terapija lekovima, usmerena je na otklanjanje simptoma, kao i sprečavanje daljeg rasta mioma. Miom se ne može izlečiti samo lekovima. Ovakvu terapiju najčešće primenjuju žene u menopauzi, kao i one koje ne planiraju trudnoću.

Hirurškom zahvatu uklanjanja mioma se pribegava kada su simptomi izuzetno jaki i nepodnošljivi, toliko da onemogućavaju normalan život. Operacija se obavlja na klasičan način ili putem laparoskopije. Najčešće se uklanjaju samo miomi, a u težim slučajevima, uklanja se i materica.

miom2

Ukoliko imate simptome koji upućuju na miom materice, zakažite pregled kod ginekologa. Ukoliko nemate izabranog lekara, ukucajte reč “miom” u prostor za pretragu na Hipokratija platformi. Dobićete pristup iskustvima drugih žena, koje su imale isti problem. Nakon završenog pregleda, unesite svoje iskustvo i na taj način pomozite drugima.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right