Menopauza - da li ima leka za uporne i neprijatne simptome?

27. septembar 2023.

6 MIN


Cover Image for Menopauza - da li ima leka za uporne i neprijatne simptome?

Menopauza je prirodan biološki proces koji se dešava kod žena i označava kraj reproduktivnog perioda. To je vreme u životu žene kada se prestaju proizvoditi jajašca i dolazi do prestanka menstrualnih ciklusa. Menopauza se zvanično potvrđuje nakon što je žena prošla 12 uzastopnih meseci bez menstruacije.

Menopauza obično nastupa negde između 45. i 55. godine života, mada individualno varira. Period pred menopauzu obično traje nekoliko godina i naziva se perimenopauza.

Simptomi menopauze

Simptomi menopauze mogu značajno varirati od žene do žene, ali postoje uobičajeni fizički, emocionalni i psihički simptomi koji se često povezuju sa ovim životnim periodom.

  • Neredovne menstruacije: Menstrualni ciklusi postaju neredovni tokom perimenopauze (period pre menopauze) i potom se zaustavljaju u menopauzi.
  • Valunzi: Nagli napadi toplote, posebno u licu, vratu i gornjem delu tela. Valunge često prate znojenje i ubrzan srčani rad. Mogu se javljati i noću (noćni valunzi) i poremetiti spavanje.
  • Promene u spavanju: Poteškoće sa spavanjem, uključujući nesanicu, često su prisutne. Noćni valunzi takođe mogu poremetiti spavanje.
  • Promene u raspoloženju: Fluktuacije raspoloženja, anksioznost, iritabilnost, nervoza i depresija mogu se pojaviti tokom menopauze.
  • Promene u libidu: Smanjenje seksualne želje i suvoća vagine mogu uticati na seksualno zadovoljstvo.
  • Suvoća vagine: Smanjenje prirodnih lubrikacija vagine može izazvati nelagodnost tokom seksualnog odnosa.
  • Promene u telesnoj težini: Povećanje telesne mase i promene u raspodeli masti, često u predelu stomaka.
  • Umor: Osećaj umora, iscrpljenosti i nedostatka energije.
  • Promene na koži: Gubitak elastičnosti kože, suvoća kože i promene u teksturi.
  • Promene u kostima: Gubitak gustine kostiju i povećan rizik od osteoporoze.
  • Promene u mokrenju: Pojačano mokrenje ili nelagodnost pri mokrenju.
  • Promene u kosi: Gubitak kose, promene u debljini i strukturi kose.
  • Kognitivne promene: Poteškoće sa koncentracijom, zaboravnost i promene u brzini razmišljanja.
  • Poremećaji raspoloženja: Depresija, anksioznost i promene u emocionalnom stanju.
  • Suva usta i oči

Simptomi se mogu se razlikovati po intenzitetu i trajanju. Kod pojedinih žena se mogu javiti samo blagi simptomi, dok druge mogu iskusiti ozbiljnije tegobe.

Prirodni pristupi tretiranju simptoma menopauze

Postoji nekoliko prirodnih pristupa koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Važno je napomenuti da svako telo reaguje drugačije, pa je ponekad neophodno eksperimentisatikako bi se pronašli pristupi koji najbolje odgovaraju vašem telu.

Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima može pomoći u održavanju opšteg zdravlja. Konzumiranje hrane bogate kalcijumom i vitaminom D takođe može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju.

Neke biljke se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma menopauze. Na primer, crvena detelina i soja sadrže fitoestrogene koji imaju efekte slične estrogenu. Pre upotrebe bilo kakvih biljnih dodataka, važno je da se posavetujete sa lekarom ili stručnjakom za ishranu.

menopauza

Redovno vežbanje može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, jačanju kostiju i poboljšanju raspoloženja. Aerobne vežbe, kao što su hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla su posebno korisne.

Tehnike opuštanja, kao što su meditacija, duboko disanje, joga ili progresivno opuštanje mišića, mogu pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i unapređenju kvaliteta sna.

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koja se može koristiti za ublažavanje simptoma menopauze, kao što su valunzi i nesanica.

Upotreba određenih esencijalnih ulja, kao što su lavanda ili nana, može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i olakšavanju drugih simptoma menopauze.

Određeni dodaci ishrani, kao što su omega-3 masne kiseline, vitamin E ili magnezijum, mogu imati blagotvorno delovanje na simptome menopauze. Pre uzimanja suplemenata, obratite se lekaru.

Prepoznavanje i izbegavanje potencijalnih okidača, kao što su začinjena hrana, alkohol i kofein, može pomoći u kontroli valunga i drugih simptoma.

Konsultacija sa nutricionistom, naturopatom, fitoterapeutom ili akupunkturologom može vam pomoći da pronađete individualni plan tretmana koji odgovara vašim potrebama.

Važno je imati na umu da se prirodni pristupi mogu koristiti kao dodatak ili podrška drugim metodama lečenja. Pre nego što započnete bilo koji prirodni tretman, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako uzimate druge lekove ili imate zdravstvene probleme.

Ostali načini za ublažavanje simptoma menopauze

Pored prirodnih pristupa, postoje i drugi načini za ublažavanje simptoma menopauze. Ovi pristupi se često koriste kao deo sveobuhvatnog plana lečenja.

Hormonska terapija uključuje uzimanje hormona estrogena ili kombinacije estrogena i progesterona, kako bi se nadoknadili hormoni čije se lučenje smanjuje tokom menopauze. Ovaj pristup može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su valunzi, promene raspoloženja i vaginalna suvoća. Međutim, HT nije pogodan za sve žene i može nositi određene rizike, pa je važno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što pristupite tretmanu.

menopauza2

Osim hormonske terapije, postoje i druge vrste lekova koji se koriste za ublažavanje specifičnih simptoma menopauze. Na primer, selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) ili serotonin-noradrenalinski reuptake inhibitori (SNRI) mogu se koristiti za tretiranje valunga i promena raspoloženja. Takođe, lokalni vaginalni estrogeni mogu pomoći u tretiranju vaginalne suvoće.

Vaginalni lubrikanti i ovlaživači - ovi proizvodi su dostupni bez recepta i mogu pomoći u ublažavanju vaginalne suvoće i nelagodnosti tokom seksualnog odnosa.

Neki lekari preporučuju terapiju zamene testosteronom za žene koje imaju nizak nivo testosterona, što može doprineti povećanju libida i poboljšanju energije.

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je psihoterapijski pristup koji može pomoći u rešavanju emocionalnih izazova i promena raspoloženja tokom menopauze.

Tokom valunga, korišćenje ventilatora ili rashlađivanje prostorije može pomoći u ublažavanju simptoma.

Zdrav stil života, uključujući pravilnu ishranu, redovno vežbanje, smanjenje stresa i dovoljno sna, može znatno doprineti ublažavanju simptoma menopauze. Kako biste izabrali najbolju zdravstvenu negu za sebe tokom menopauze, unesite pojam “menopauza” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Svoje iskustvo kontrolisanja simptoma menopauze uz pomoć i savete lekara podelite s Hipokratija zajednicom, jer na taj način možete pomoći drugim ženama koje upravo ulaze u taj period svog života i zabrinute su zbog silnih promena i simptoma sa kojima se susreću.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right