Uticaj stresa na ljudski organizam

11. oktobar 2023.

4 MIN


Cover Image for Uticaj stresa na ljudski organizam

Stres može imati značajan uticaj na ljudski organizam, kako fizički, tako i mentalno. Dugotrajno i nekontrolisano izlaganje stresu može izazvati različite zdravstvene probleme.

Efekti stresa na fizičko zdravlje

Povećan nivo kortizola: Nivo kortizola, koji je poznat i kao "hormon stresa", raste u stresnim situacijama. Visok nivo kortizola može imati negativne efekte na imuni sistem, metabolizam i krvni pritisak.

Kardiovaskularni sistem: Izloženost stresu može povećati rizik od hipertenzije (visokog krvnog pritiska) i kardiovaskularnih bolesti. Dugotrajna izloženost stresu može uzrokovati sužavanje arterija, što povećava rizik od srčanih i moždanih udara.

Problemi sa gastrointestinalnim traktom: Stres može izazvati probleme sa varenjem, uključujući nadutost, gasove, gorušicu i sindrom iritabilnog creva (IBS).

Imunološki efekti: Hronični stres može oslabiti imuni sistem, pa organizam postaje podložniji infekcijama i bolestima.

Problemi sa spavanjem: Pojačan stres može dovesti do nesanice. Loš san dalje pogoršava stres, stvarajući začarani krug.

uticaj stresa na organizam

Povećan rizik od gojaznosti: Neki ljudi reaguju na stres prejedanjem ili konzumiranjem nezdrave hrane, što može dovesti do gojaznosti.

Efekti stresa na mentalno zdravlje

Anksioznost i depresija: Stres može povećati rizik od razvoja anksioznih poremećaja i depresije.

Pogoršanje mentalnih zdravstvenih problema: Osobe koje već pate od mentalnih poremećaja, kao što su anksioznost ili depresija, mogu primetiti pogoršanje svojih simptoma pod uticajem stresa.

Poremećaji spavanja: Stres može izazvati nesanicu i poremećaje spavanja, što dalje može nepovoljno uticati na mentalno zdravlje.

Kognitivni problemi: Stres može otežati koncentraciju, donošenje odluka i rešavanje problema.

Promene u ponašanju: Kod pojedinih osoba se mogu primetiti nezdravi mehanizmi suočvanja sa stresom, koji uključuju konzumiranje alkohola, duvana i nedozvoljenih supstanci. Na ovaj način se dodatno pogoršava mentalno zdravlje.

Stres može imati različite efekte na različite ljude, što znači da simptomi i posledice mogu varirati od osobe do osobe. Takođe, postoji niz tehnika za upravljanje stresom, uključujući vežbanje, meditaciju, duboko disanje i razgovor sa terapeutom, koje mogu pomoći u smanjenju negativnih efekata stresa i poboljšanju opšteg blagostanja.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right