Uticaj mobilnog telefona na odmor i san

6. oktobar 2023.

4 MIN


Cover Image for Uticaj mobilnog telefona na odmor i san

Mobilni telefoni su postali neophodni u današnjem svetu. Iako korišćenje telefona pruža brojne prednosti, ne možemo zanemariti negativan uticaj koji ima u slučaju prekomernog korišćenja.

Mobilni telefoni omogućavaju pristup informacijama, komunikaciju i organizaciju bez obzira na mesto i vreme. Dok ste na odmoru, vaš mobilni telefon će vam može pomoći oko planiranja aktivnosti i omogućiti da ostanete povezani sa porodicom i prijateljima.

Postoji mnogo aplikacija koje mogu poboljšati kvalitet vašeg odmora. Na raspolaganju su nam aplikacije za navigaciju, praćenje vremena, planiranje putovanja ili čak aplikacije za meditaciju i opuštanje.

Takođe, mobilni telefoni omogućavaju vam da lako zabeležite trenutke sa odmora kroz fotografije i video zapise. Uspomene zabeležene u mobilnom telefonu kasnije lako možete podeliti s drugima.

Negativan uticaj mobilnih telefona

Prekomerna upotreba: Ako mobilni telefon često koristite da pristupite drušvenim mrežama, često proveravate elektronsku poštu ili provodite sate igrajući igre, automatski trošite vreme koje biste mogli koristiti za uživanje u odmoru.

uticaj-mobilnog-telefona-na-san

Nesanica: Svetlosna emisija ekrana mobilnog telefona može uticati na proizvodnju melatonina, hormona za spavanje. Ako telefon koristite neposredno pred spavanje, možete naići na problem nesanice. Preporučuje se izbegavanje ekrana bar sat vremena pre odlaska na spavanje, kako biste poboljšali kvalitet sna.

Stres i anksioznost: Mobilni telefon omogućava stalnu dostupnost, što zapravo može biti uzrok osećaja stresa i anskioznosti, posebno ako tokom odmora ne možete da se odvojite od poslovnih obaveza.

Ometanje u prirodi: Korišćenje mobilnog telefona tokom boravka u prirodi neće vam dozvoliti da se potpuno opustite i uživate u trenutku.

Kako biste maksimalno iskoristili pozitivan uticaj mobilnog telefona i minimizirali negativan uticaj, preporučuje se postavljanje granica i ravnoteže. Ograničite upotrebu telefona u toku dana, odvojite se od uređaja nekoliko sati pre spavanja i sami odlučite kada ćete biti dostupni za rešavanje poslovnih obaveza.. Važno je naučiti koristiti telefon kao alat, a ne kao distrakciju koja ometa vaš odmor i san.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right