Saveti za oporavak nakon cheat day-a

30. oktobar 2023.

4 MIN


Cover Image for Saveti za oporavak nakon cheat day-a

Cheat day, ili dan kada se dozvoljava konzumiranje visokokaloričnih ili nezdravih namirnica u okviru režima ishrane, može biti zabavan, ali nakon svakog takvog dana je važno vratiti se zdravim navikama i brinuti se o svom telu. Iako ova ideja deluje potpuno logično, u praksi nije sve tako jednostavno. Posle dana maksimalnog hedonizma (barem kada je hrana u pitanju), često je teško vratiti se u pravi kolosek. Pored toga, nismo sigurni kako da se odupremomo lošim navikama i oporavimo telo od nezdrave gozbe.

Izdvajamo par saveta koji vam mogu biti od pomoći za oporavak nakon cheat day-a.

Hidrirajte se: Pijte dovoljno vode kako biste hidrirali telo i pomogli mu da se oslobodi viška soli i toksina koji se mogu nagomilati nakon konzumacije nezdravih namirnica.

Povratak na redovnu ishranu: Vratite se uobičajenom planu ishrane što je pre moguće. Izbegavajte produženo konzumiranje nezdravih namirnica, jer to može otežati povratak na pravi put.

Fizička aktivnost: Vežbajte kako biste sagoreli višak kalorija i ubrzali metabolizam. Ali, ne pokušavajte kompenzovati cheat day preteranim vežbanjem. Umesto toga, vratite se svojoj uobičajenoj rutini.

Uravnotežite obroke: Sledećih nekoliko dana fokusirajte se na obroke bogate vlaknima, voćem, povrćem, nemasnim proteinima i integralnim žitaricama. Ovakav pristup će vam pomoći dabudete siti i zadovoljni, apodržaće i vaš oporavak.

slatkisi

Ograničite unos šećera: Izbegavajte dodatni unos šećera nakon cheat day-a, kako biste izbegli dalje oscilacije nivoa šećera u krvi i žudnje za slatkim.

Planirajte buduće cheat dane: Ako planirate da nastavite sa cheat danima u budućnosti, razmotrite bolju kontrolu i planiranje. Pokušajte da unapred odaberete neke manje nezdrave opcije i postavite granice kako ne biste osećali krivicu na kraju dana.

Ne osećajte krivicu: Ne dopustite da osećaj krivice dominira vašim mislima nakon cheat day-a. Svi mi ponekad uživamo u omiljenim poslasticama, i to je u redu. Važno je da se vratite zdravim navikama i izborima i da ne dozvolite da vas jedan dan pokoleba u ostvarivanju zacrtanog cilja.

Praktikujte samosvesnost: Razmislite o tome šta vas je navelo da imate cheat day i kako možete bolje upravljati tim situacijama u budućnosti. Možda je rešenje da pronađete nove strategije koje će pomoći da upravljate stresom i konzumacijom hrane.

Nakon cheat day-a, ključ je povratak na svoj zdravi režim ishrane. Održavanje balansa i konzistentnosti u ishrani i fizičkoj aktivnosti su ključne komponente za održavanje zdravlja i unapređenje kondicije.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right