Melanom - sve što bi trebalo da znate o ovom obliku raka kože

27. jun 2023.

5 MIN


Cover Image for Melanom - sve što bi trebalo da znate o ovom obliku raka kože

Melanom je vrsta raka kože koja se razvija iz melanocita, ćelija koje proizvode pigment melanin. Melanom je najozbiljniji oblik raka kože zbog svoje sklonosti kaširenju na druge delove tela, što ga čini potencijalno opasnim po život.

Uzrok nastanka

Nastanak melanoma obično je povezan sa štetnim uticajima ultraljubičastog (UV) zračenja na kožu.

Neki od faktora koji mogu doprineti nastanku melanoma:

  • Izlaganje suncu: Dugotrajno izlaganje sunčevim zracima, posebno bez zaštite, može povećati rizik od razvoja melanoma. Posebno su opasni intenzivni sunčevi zraci tokom letnjih meseci, a pronađena je i veza između pretrpljenih opekotina od sunca u detinjstvu i pojave melanoma

  • Solarijumi: Korišćenje solarijuma, posebno u mladosti, povezano je sa povećanim rizikom od razvoja melanoma.

  • Genetski faktori: Određene genetske mutacije mogu povećati sklonost pojedinca ka razvoju melanoma. Takođe, porodična istorija melanoma može biti faktor rizika.

  • Povećani broj mladeža: Osobe sa većim brojem mladeža na koži imaju veći rizik od razvoja melanoma.

  • Imunološki faktori: Osobe s oslabljenim imunim sistemom spadaju u rizičnu grupu. Primera radi, pacijenti koji su prošli kroz transplataciju organa ili imaju HIV/AIDS, imaju i povećan rizik od nastanka melanoma.

  • Starost: Iako se melanom može pojaviti u bilo kojem životnom dobu, rizik od nastanka ove bolesti se povećava sa godinama.

melanom1

Simptomi melanoma

Melanom se obično manifestuje kao nova promena na koži ili kao promena na postojećem mladežu. Promene na koje bi trebalo obratiti pažnju: asimetrija, nepravilnosti ivica, neujednačena boja, povećanje prečnika i evolucija (pojava novih simptoma ili promena u izgledu). Ako primetite bilo kakve sumnjive promene na koži, obratite se lekaru koji će izvršiti pregled i, ako je potrebno, preporučiti dalje testove, kao što su biopsija ili dermatoskopija, radi uspostavljanja dijagnoze.

Najčešći simptomi melanoma:

Melanom se običnomanifestuje kao nova promena na koži ili kao promena u postojećem mladežu.

  • Asimetrija: Jedna polovina mladeža ili promene na koži izgleda drugačije od druge polovine.
  • Nepravilnost ivica: Ivice mladeža su neujednačene, nazubljene ili neravne.
  • Neujednačena boja: Mladež ili promena sadrži više boja, kao što su smeđa, crna, crvena, plava ili bela.
  • Prečnik: Promena je veća od 6 mm u prečniku, mada melanomi mogu biti i manji.
  • Evolucija: Mladež ili promena menja svoj oblik, veličinu, boju ili izgled tokom vremena.
  • Svrab, peckanje ili bol: Melanom može biti praćen svrabom, peckanjem ili blagim bolom na području mladeža ili promene.
  • Krvarenje: Melanom se može javiti sa krvarenjem ili krastom na površini mladeža.
  • Oticanje ili crvenilo: Promena može biti praćena oticanjem ili crvenilom kože oko mladeža.

Svaka nova promena na koži ne mora biti melanom. Međutim, ako primetite bilo kakve sumnjive promene na koži koje ispunjavaju navedene karakteristike, važno je da se što pre obratite lekaru. Rana dijagnoza melanoma može biti ključna za uspešno lečenje i povećanje šansi za potpuno izlečenje.

Redovni samopregledikože, zaštita od sunca i rano otkrivanje promena, mogu biti ključni faktori u sprečavanju daljeg razvoja i ranoj dijagnostici melanoma.

Lečenje melanoma

Lečenje melanoma zavisi od stadijuma bolesti, koji se odnosi na stepen raširenosti bolesti po telu.

Glavni tretman za lokalizovani melanom je hirurško uklanjanje tumora i okolnog zdravog tkiva. Procedura uglavnom podrazumeva da se tumor i određene margine okolnog zdravog tkiva uklanjaju. U nekim slučajevima, neophodno je i uklanjanje limfnih čvorova, ako se melanom proširio na njih.

Imunoterapija je vrsta lečenja koja jača prirodni imunološki odgovor organizma u borbi protiv melanoma.

Ako melanom ima specifične genetske promene, mogu se koristiti ciljani lekovi koji deluju na te specifične promene.

Hemoterapija podrazumeva uključivanje lekova, čiji je zadatak uništavanje ćelija raka. Iako je melanom manje osetljiv na tradicionalnu hemoterapiju, ona se ponekad koristi za lečenje melanoma u naprednom stadijumu.

Radioterapija koristi visokoenergetsko zračenje kako bi uništila ćelije raka. Može se koristiti kao dodatak hirurškom uklanjanju ili za kontrolu simptoma kod metastatskog melanoma.

melanom2

Svaki slučaj melanoma jedinstven pa će i lečenje biti prilagođeno individualnim potrebama pacijenta. Multidisciplinarni tim lekara, uključujući hirurge, onkologe, dermatologe i druge specijaliste, radiće zajedno kako bi odredili najbolji plan lečenja za svakog pacijenta. Rano otkrivanje i lečenje melanoma mogu značajno poboljšati prognozu i šanse za uspešno izlečenje.

Ukoliko ste primetili sumnjive promene na koži, bilo bi dobro da što pre zakažete pregled kod dermatologa. Ukoliko nemate svog dermatologa, ukucajte “dermatolog” ili “melanom” u prostor za pretragu na Hipokratija platformi. Na taj način ćete dobiti uvid u iskustva drugih ljudi, te ćete moći lakše da izaberete odgovarajućeg lekara. Pozivamo Vas da ostavite svoje iskustvo nakon završenog pregleda i tako pomognete drugima sa istim problemom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right