Koliko nam je sna zaista potrebno?

29. novembar 2023.

5 MIN


Cover Image for Koliko nam je sna zaista potrebno?

Potreba za snom varira od osobe do osobe i zavisi od različitih faktora, uključujući uzrast, fizičku aktivnost, zdravstveno stanje i individualne genetske predispozicije.

Novorođenčad (0-3 meseca): 14-17 sati sna dnevno. Novorođenčad spava u kratkim intervalima tokom dana i noći.

Dojenčad (4-11 meseci): 12-15 sati sna dnevno. Dojenčad obično ima duže noćno spavanje i kraće dnevne dremeže.

Mala deca (1-2 godine): 11-14 sati sna dnevno. U ovom uzrastu, beba spava noću i ima jedan ili dva dremeža tokom dana.

Predškolska deca (3-5 godina): 10-13 sati sna dnevno. Većina dece u ovom uzrastu prestaje s dremanjem u toku dana.

Školska deca (6-12 godina): 9-12 sati sna dnevno. Učenicima školskog uzrasta je potrebno više sna, kako bi podržali fizički i kognitivni razvoj.

Tinejdžeri (13-18 godina): 8-10 sati sna dnevno. Adolescenti su često podložni promenama u ritmu spavanja i uglavnom kasnije odlaze na spavanje.

Odrasli (18-64 godine): 7-9 sati sna dnevno. Većini odraslih osoba potrebno je oko 7-9 sati sna dnevno, iako postoje varijacije.

Stariji odrasli (65+ godina): 7-8 sati sna dnevno. Potreba za snom obično ostaje relativno konstantna tokom odraslog doba, ali se može promeniti usled promena u zdravstvenom stanju.

Prednosti dovoljne količine sna

Dovoljna količina sna ima brojne prednosti po fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Poboljšana kognitivna funkcija: Dobar san poboljšava koncentraciju, pažnju i kreativnost. Pored toga, dovoljna količina sna potpomaže bolje pamćenje i unapređenju sposobnosti rešavanja problema.

koliko nam je sna potrebno

Unapređeno emocionalno blagostanje: Dobar san igra ključnu ulogu u regulaciji emocionalnih reakcija. Nedostatak sna može dovesti do emocionalne nestabilnosti i povećanog rizika od anksioznosti i depresije.

Fizičko zdravlje: Dobar san podržava zdrav imunološki sistem, pomaže u regulaciji hormona, i smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes i gojaznost.

Regulacija apetita: Dovoljno sna pomaže u održavanju ravnoteže hormona koji kontrolišu osećaj gladi i sitosti, što može pomoći u regulaciji telesne težine.

Fizička izdržljivost i oporavak: Tokom sna se telo oporavlja od fizičkog napora i povreda. Dobar san utiče na povećanje izdržljivosti i brži oporavak nakon vežbanja.

Bolja produktivnost: Osobe koje spavaju dovoljno obično su produktivnije i manje podložne greškama na radnom mestu.

Smanjenje stresa: Dobar san pomaže u regulaciji reakcija na stresne situacije.

Smanjenje rizika od nesreća: Nedostatak sna može povećati rizik od nesreća, kako u saobraćaju, tako i na radnom mestu.

Poboljšana funkcija imunog sistema: San igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i pomaže telu da se bori protiv infekcija.

Duži život: Dobar san povezan je sa smanjenim rizikom od prerane smrti i dužim životnim vekom.

Naveli smo samo nekolicinu prednosti koje prate dovoljnu količinu sna. Ključno je slušati telo i prlagoditi količinu sna sopstvenim potrebama. Nedostatak sna može dovesti do umora, smanjenja koncentracije, povećane anksioznosti i poteškoća sa pamćenjem, pa je važno obezbediti dovoljno kvalitetnog sna za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right