Kako održavati balans u ishrani

16. oktobar 2023.

5 MIN


Cover Image for Kako održavati balans u ishrani

Balansirana ishrana podrazumeva unos dovoljne količine različitih hranljivih materija, koje su neophodne našem telu kako bi optimalno funkcionisalo. Ishrana bi morala da obezbedi sve neophodne nutrijente, uključujući proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine, minerale, vlakna i vodu, u preporučenim dozama i proporcijama.

Šta podrazumeva balans u ishrani

Balans u ishrani podrazumeva pravilan unos makronutrijenata, uključujući:

Proteine: Za izgradnju i obnovu tkiva, enzimske funkcije i druge biološke procese.

Ugljene hidrate: Kao glavni izvor energije za telo.

Masti: Za energiju, apsorpciju vitamina i zaštitu organa.

Vlakna: Važno je unositi dovoljno vlakana, koja podržavaju zdravo varenje, regulišu nivo šećera u krvi i doprinose osećaju sitosti.

Mikronutrijenti: Ovi hranljivi sastojci uključuju vitamine i minerale, kao što su vitamin C, vitamin D, kalcijum, gvožđe i drugi.

Balansirana ishrana osigurava unos dovoljno mikronutrijenata, jer svaki od njih ima specifičnu ulogu u održavanju zdravlja.

Raznovrsnost: Da bi ishrana bila balansirana, pored materija koje unosimo u organizam, moramo obratiti pažnju i na način na koji ih unosimo i veličinu porcija, da bude raznovrsna, kako biste osigurali unos svih potrebnih hranljivih sastojaka. Različite vrste voća, povrća, proteina i žitarica bi trebalo da budu deo vaše svakodnevne ishrane.

Pravilna veličina porcija: Balans u ishrani uključuje i pravilne porcije kako biste izbegli prejedanje i unos viška kalorija.

Hidratacija: Pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju tela. Voda je ključna za sve metaboličke procese i opšte zdravlje.

balans-u-ishrani

Balansirana ishrana bi trebalo da bude u skladu s vašim individualnim energetskim potrebama. Ne unosite previše kalorija (što može dovesti do prekomerne težine) ili premalo kalorija (što može izazvati deficite hranljivih materija).

Balansirana ishrana je ključ za održavanje dobrog zdravlja, prevenciju hroničnih bolesti i osećaj energičnosti i vitalnosti. Za održavanje balansa u ishrani važno je pratiti individualne potrebe i usvojiti naviku blagovremenog sastavljanja plana ishrane..

Kako se postiže održavanje balansa

Održavanje balansa u ishrani ključno je za održavanje zdravog načina života. Taj balans se postiže određenim pravilima koja obuhvataju:

Uravnoteženi makronutrijenti: Pripazite na unos ugljenih hidrata, proteina i masti. Svaki od ovih makronutrijenata igra važnu ulogu u vašem telu, pa je važno održavati ravnotežu.

Ograničite unos aditiva i prerađene hrane: Smanjite unos prerađenih namirnica koje često sadrže visok nivo soli, šećera i zasićenih masti. Pokušajte da jedete što više prirodne, neprerađene namirnice.

Planiranje obroka: Napravite plan ishrane za nedelju ili dan unapred kako biste izbegli brze i nezdrave opcije kada ste gladni i niste pripremili obrok.

Svesno jedenje: Obratite pažnju na signale gladi i sitosti i prekinite obrok kada osetite da ste siti.

Voće i povrće: Povećajte unos voća i povrća. Ove namirnice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, a imaju malo kalorija.

Zdrave grickalice: Ako želite grickati između obroka, birajte zdrave opcije kao što su orašasti plodovi, voće ili povrće. Izbegavajte grickalice koje su bogate šećerom ili zasićenim mastima.

Pravilan ritam obroka: Nastojte da jedete redovno i održavate pravilan ritam obroka. To će vam pomoći da održite stabilan nivo šećera u krvi i sprečite prejedanje.

Naučite da prepoznate emocionalnu potrebu za hranom: Nekada potrebu za hranom ne izaziva glad nego naše emocionalno stanje, te hrana postaje vid utehe. Obratite pažnju da li jedeteiz dosade, stresa ili tuge i pronađite druge načine da se nosite s tim emocionalnim stanjima.

Konsultujte se s nutricionistom: Ako imate specifične ciljeve ili zdravstvene probleme, razgovarajte sa stručnjakom, koji će vam pomoći da prilagodite svoju ishranu kako bi bolje odgovarala vašim potrebama.

Održavanje balansa u ishrani zahteva svestran pristup i doslednost. Cilj je stvoriti dugoročne navike koje podržavaju vaše zdravlje i blagostanje.

Ukoliko ste u potrazi za nutricionistom koji će vam pomoći oko plana ishrane, iskustva i preporuke drugih ljudi možete pogledati na Hipokratija stranici.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right