Ciroza jetre - kako nastaje i koje komplikacije nosi sa sobom

28. jul 2023.

5 MIN


Cover Image for Ciroza jetre - kako nastaje i koje komplikacije nosi sa sobom

Ciroza jetre je ozbiljno i progresivno stanje jetre koje je propraćeno ireverzibilni oštećenjem i zamenom normalnog funkcionalnog tkiva jetre ožiljnim tkivom. Ovaj proces ometa normalno funkcionisanje jetre, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Uzrok nastanka

Hronično konzumiranje alkohola: Dugotrajno i prekomerno konzumiranje alkohola može izazvati alkoholnu cirozu jetre. Jetra metabolizuje alkohol i štetne materije mogu izazvati oštećenje jetrenih ćelija i zapaljenje, što vremenom može dovesti do ciroze.

Hepatitis B, C i D: Hronične infekcije ovim virusima mogu izazvati hronično zapaljenje jetre (hronični hepatitis), što vremenom može dovesti do ciroze.

Masna jetra (nezarazni steatohepatitis): Akumulacija masnoće u jetri (steatoza) može izazvati upalu i oštećenje jetre, što može dovesti do ciroze. Ova vrsta ciroze često je povezana sa metaboličkim sindromom, dijabetesom i gojaznošću.

Autoimune bolesti jetre: Imunološki sistem tela može napasti i oštetiti jetrene ćelije, što dovodi do autoimunog hepatitisa. Ovaj autoimuni proces može izazvati zapaljenje i cirozu jetre.

Hronično srčano zatajenje: Problemi sa srcem mogu dovesti do zastoja krvi u jetri i do oštećenja jetrenih tkiva.

Genetske bolesti jetre: Nasledni poremećaji jetre, kao što su hemohromatoza, Vilsonova bolest i cistična fibroza, mogu dovesti do akumulacije toksina u jetri i do ciroze.

Ciroza jetre obično napreduje polako tokom vremena, a simptomi se mogu pojaviti tek kada je bolest uznapredovala.

Simptomi ciroze jetre

Simptomi ciroze jetre mogu se razlikovati u zavisnosti od stadijuma bolesti i individualnih faktora. U ranim fazama ciroze, simptomi mogu biti blagi ili mogu izostati. Međutim, kako ciroza jetre napreduje, simptomi postaju izraženiji.

  • Umor i slabost
  • Gubitak težine
  • Mučnina i povraćanje
  • Osip na koži i svrab
  • Bol u stomaku
  • Proširene vene u jednjaku (varikoziteti)
  • Žutica (žutilo kože i očiju)
  • Ascites
  • Promene u ponašanju i kognitivne promene

ciroza-jetre

Simptomi ciroze jetre se ne moraju pojaviti odmah i mogu varirati od osobe do osobe. Ponekad se ciroza jetre otkriva slučajno tokom rutinskih pregleda ili testiranja. Ako imate simptome koji ukazuju na cirozu jetre ili povećani rizik od ciroze (npr. dugotrajno zloupotrebljavanje alkohola ili hronične infekcije hepatitisom), važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman. Rano otkrivanje i tretman ciroze jetre mogu usporiti napredovanje bolesti i poboljšati prognozu.

Prevencija ciroze jetre

Prevencija ciroze jetre uključuje brigu o različitim faktorima rizika i preduzimanje odgovarajućih mera.

  • Izbegavanje prekomernog konzumiranja alkohola
  • Vakcinacija protiv hepatitisa
  • Odgovorno korišćenje lekova
  • Pravilna ishrana i telesna aktivnost
  • Razumno korišćenje dodataka ishrani i biljnih preparata
  • Pravilna higijena
  • Redovni zdravstveni pregledi.

Sprovođenje ovih preventivnih mera može značajno smanjiti rizik od razvoja ciroze jetre.

Lečenje ciroze jetre

Lečenje ciroze jetre usmereno je na upravljanje simptomima, sprečavanje napredovanja bolesti i smanjenje komplikacija. Ciroza jetre nije potpuno izlečiva, ali rano otkrivanje i pravilno upravljanje simptomima mogu usporiti napredovanje bolesti i poboljšati kvalitet života.

Izbegavanje alkohola: Ako je ciroza jetre izazvana zloupotrebom alkohola, najvažniji korak u lečenju je potpuno izbegavanje alkohola. Suzdržavanje od alkohola će pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja jetre i omogućiti jetri da se bolje oporavi.

Upotreba lekova: Lekovi se mogu koristiti za kontrolu simptoma i komplikacija ciroze jetre. Na primer, lekovi za smanjenje kiselosti želuca (antacidi, inhibitori protonske pumpe) mogu se koristiti za ublažavanje simptoma žgaravice. Takođe, diuretici se mogu koristiti za smanjenje nakupljanja tečnosti u telu (ascites).

Vakcinacija protiv hepatitisa: Ako ciroza jetre nije izazvana alkoholom, važno je vakcinisati se protiv hepatitisa B i C, kako bi se sprečila dodatna oštećenja jetre.

Zdrava ishrana: Ishrana koja je bogata hranljivim materijama i siromašna solima i masnoćama, može pomoći u očuvanju zdravlja jetre. U nekim slučajevima, dijetetičari mogu preporučiti posebne dijete kako bi se smanjilo opterećenje jetre i sprečilo nakupljanje tečnosti u telu.

Transplantacija jetre: U slučajevima kada je ciroza jetre uznapredovala i ovaj organ više ne može obavljati svoje funkcije, razmatra se transplantacija jetre. Transplantacija jetre može produžiti život i poboljšati kvalitet života kod odabranih pacijenata.

Redovni pregledi i praćenje: Osobe obolele od ciroze jetre bi trebalo da prate svoje stanje i redovno posećuju lekara, kako bi se otkrili eventualni problemi i pravovremeno reagovalo.

ciroza-jetre2

Najbolje rezultate pacijenti postižu zahvaljujući odličnoj saradnji s lekarom. Praćenjem saveta, preporuka i pridržavanjem prepisane terapije, simptomi se drže pod kontrolom i unapređuje se kvalitet života. Ukoliko sumnjate da imate ovu bolest, unesite “ciroza jetre” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na ovaj način ćete dobiti uvid u iskustva drugih ljudi koji su se susreli sa sličnim zdravstvenim problemima, a podeljene informacije će vam sigurno pomoći da pronađete najbolju zdravstvenu negu u svom gradu. Nakon pregleda, podelite svoje iskustvo sa Hipokratija zajednicom i pomozite drugima da brzo i lako pronađu lekara specijalistu i dođu do dijagnoze i tretmana.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right